Bel ve boyun fıtığı, omurlar arasındaki disklerde bulunan jel kıvamındaki sıvının en çok yüklenmeler karşısında bası altında kalarak diskin şeklini değiştirerek bozması veya disk içinden dışarı kaçmasıdır. Ama unutulmamalıdır ki boyun ağrılarının tek sebebi fıtık değildir. Doğru tanı konulmadan doğru tedaviye ulaşmak mümkün değildir. Merkezimizde hastalar doğru tanı için uzun bir fizik muayeneden geçirilmekte, ve MR ve benzeri görüntüleme yöntemlerine çoğu zaman gerek kalmadan tanıları kolaylıkla koyulmakta, ve doğru tanıya uygun tedaviyle çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Disklerin bir kısmı veya disk içinde bulunan sıvının omurların arasından çıkmasıyla, çevrede bulunan kaslarda ve sinirlerde bası oluştururlar. Sonuç olarak boyun ve bel tutulması gibi hafif düzeyde ya da sinir hasarına bağlı şiddetli ağrılar görülebilir. Bu tip ağrılar ve buna bağlı olarak boyun ve bel hareketlerinin kısıtlanması boyun ve bel fıtığı bulguları arasında ilk sırada gelmektedir.
İlerlemiş boyun ve bel fıtığı, sinirler üzerindeki basıyı arttırdığı zaman el ve kollarda, kalçalar ve bacaklarda belden aşağısında uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı oluşturabilir.
Bel ve boyun fıtıklarını büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Çok az hasta özellikle felç bulguları olan hastada ise cerrahi operasyonlar tedavide yer almaktadır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, elektrik akımları, ultrasound uygulamaları, lazer vb), lokal enjeksiyonlar, manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi en sık kullanılan tedavi seçenekleridir.